Težko bi določili vek, od katerega se Ščurkovi ukvarjajo z vinogradništvom, zapisano pa je ostalo, da je Stojanov nono Franc obdeloval 1 hektar trt in pridelal 50 hektolitrov vina.
Danes Stojan s pomočjo petih sinov neguje 20 hektarjev vinogradov, temu primeren pa je tudi pridelek. Vinogradi so tako na slovenskem kot italijanskem delu Brd, za najboljše lege pa veljajo Grotišče, Dugo, Mahober, Jazbine, Jordano, Gredič in Kozlink. Ščurkovi ponujajo trgu letno do 100.000 steklenic kakovostnega vina.
Zvesti ostajajo svežim, vendar polnim vinom, zato dolgo v pomlad odlašajo s prvim pretokom. Taka vina potrebujejo kar nekaj časa, da se razživijo v kozarcu, zato pa jih je potem težko ustaviti. Ob najsodobnejši tehnologiji odkrivajo tudi skrivnosti hrastovih sodčkov, predvsem pa ne pozabljajo na avtohtone sorte.
Posebej smo ponosni na Rebulo ter zvrsti: rdeča in bela Stara Brajda, UP in Kontra.