Vino ga je začelo zanimati leta 1997, svoje prvo vino je začel pridelovati leta 1999. V časih, ko so prevladovala močna, robustna vina, brez elegance. Od leta 2011 prideluje vino, na katero je ponosen.
Je plod raziskovanj in iskanj desetih let, spoznanja, da je tradicija velikih vin tista prava. Da je samoumevna. In da ni bližnjic. Če je v družini tradicija vinogradništvo, se moraš sam odločiti, po katerem vinu te bodo poznali, pravi. Po kateri sorti in kateri kvaliteti. Veš, kje bo ta trta rasla, ker spada natanko tja in nikamor drugam. Zaupaš postopkom in letom. Nezgrešljivo.
Ta naša ravnina Preval ob bregu potoka paše chardoneyu za penine, chardonnay na hribu pa je naše veliko vino chardonnay. Vinograd tokaja za hišo, ker samo tam je prava lega zanj, pa majhen vinograd malvazije tam, kjer je bil vedno. Na hribu pa rdeče, merlot in cabernet. In nič več, ker nima smisla. Delal bom tako, kot zapoveduje tradicija velikih vin, ker je po moje to edina prava filozofija, če hočeš vrhunsko vino. Kar je manj kot vrhunsko, me ne zanima. Pridelamo štirinajst tisoč steklenic. Na način, kot delamo zdaj, bomo morda v prihodnosti pridelali petdeset tisoč steklenic. Kako sestaviti tradicijo in znanje pa moraš skozi leta ugotoviti sam”, pravi Jakončič.
pravi Jakončič.